Web Summit Dag 3: IoT, crypto-currency, muziek & het milieu

The future is now. We zijn op het punt aangekomen dat we aan de slag kunnen met nieuwe technologie. 2017 is niet het jaar waarin de meest schokkende veranderingen doorgevoerd zullen worden, maar we zijn wel op een kentering in onze geschiedenis aangekomen. De technologie van artificial intelligence en Internet of Things bestaat, nu moeten we gaan kijken hoe we deze tools in gaan zetten. Op dag 3 van Web Summit blikt iedereen in de toekomst om bezoekers een boodschap, waarschuwing of uitnodiging mee te geven. Wij verzamelden de interessantste ideeën op deze laatste conferentiedag.

Op de Centre Stage trapte Werner Vogels van Amazon de dag af met een presentatie van de mogelijkheden van Amazon AI. Hij liet zien dat Alexa dankzij de technologieën Polly en Lex steeds beter wordt in het interpreteren van data. Zo herkent de techniek bijvoorbeeld dat een reeks cijfers een telefoonnummer is in plaats van een getal. Ook verbetert de uitspraak van het spraak-gestuurde systeem waardoor ongebruikelijke namen of woorden ook herkend worden. Daarnaast werkt Amazon aan de mate van empathie die gewenst is bij een antwoord. De technologie van Amazon AI is beschikbaar in de cloud waardoor bedrijven de software zelf kunnen customizen.

IoT & Smart Cities

In gesprek met Techworld vertelt Ludovic Le Moan van Sigfox over het network dat zijn bedrijf bouwt om “alles” te verbinden. Zijn motivatie voor een verbonden wereld is de constante zoektocht naar een lager energieverbruik. Het Internet of Things (IoT)-bedrijf van Le Moan is nu vooral betrokken bij het tracken van items, bijvoorbeeld pakjes en brieven maar ook auto’s. Volgens Le Moan is Internet of Things de weg die we in moeten slaan; hij gelooft dat alles verbonden moet zijn.  Om dit te kunnen realiseren een van de grootste horden eerst genomen worden: het moet mogelijk worden batterijen te elimineren om de betreffende Things goed te kunnen gebruiken. Daarnaast moet de data in de cloud en de transmissie van gegevens beter beveiligd worden. We zijn er nog niet, maar Le Moan ziet het Internet of Things absoluut als de toekomst.

Francesa Bria, Horace Luke en Thomas Ermacora bespreken bij een volgende sessie de toekomst van steden, Smart cities for smart living. Hoe kan een slimme technologie bijdragen aan de leefbaarheid, veiligheid en gezondheidszorg in een stad? Bria, vertegenwoordiger van de stad Barcelona, geeft aan dat er in veel steden te veel vanuit de technologie gedacht wordt. In Barcelona heeft het stadsbestuur ervoor gekozen vanuit de bewoners te werken; aan welke technologie hebben zij nodig om prettiger te kunnen leven? Daarnaast wordt er kritisch gekeken naar de data die verzameld wordt op het moment dat burgers constant verbonden zijn om de slimme technologie tot z’n recht te laten komen. Volgens Ermacora, schrijver van Recoded City, gebeurt het op dit moment te vaak andersom; de stad kiest een technologie en verplicht bewoners vervolgens hiermee te leven. Dit draagt volgens hem absoluut niet bij aan optimaal gebruik van de mogelijkheden die er zijn.

“Technologie moet niet de drijfveer zijn, het moet de slaaf zijn van de burgers”, - Thomas Ermacora

Crypto-currency: tijd om te investeren?

Een blik in de toekomst van crypto-currencies met een paar van de belangrijkste spelers van de sector. In een gesprek met panelleden van E-cash, Cryptoassets en Ethereum werd de opkomst van cryptografie en online betaalmethoden besproken waarna het panel inging op de huidige situatie van crypto-geld en de uitdagingen die overwonnen moeten worden voordat we allemaal overstappen op online valuta.

Joseph Lubin van Ethereum geeft aan dat er veel bubbels zijn in crypto-currency; het systeem is niet perfect, maar dat is in zijn ogen niet verkeerd. Dit is het moment om te leren en om stappen te zetten naar een toekomst zonder geld zoals we het nu kennen. Hij ziet crypto-currencies als een mogelijke route om ongelijkheid, milieuproblematiek en onvoldoende databeveiliging gestructureerd op te lossen. David Chaum, de voorvader van alle crypto-currencies, ziet de situatie als volgt:

  • Web 1.0: het internet van (statische) informatie
  • Web 2.0: het internet van mobiel en sociaal gedrag
  • Web 3.0: het internet van de beveiligde transacties (data, geld)
  • Web 4.0: het internet van machine learning & Internet of Things.

Lubin gaat nog een stap verder en ziet een toekomst voor zich waarin mensen zichzelf en hun bezit kunnen tokenizen, waardoor alles een betaalmiddel wordt. Hij voorziet een toekomst waarin mensen een IPO van zichzelf kunnen maken waar bedrijven en particulieren aan kunnen verdienen. Voordat dit gebeurt, meent crypto-econoom Chris Burniske, moet er veel gebeuren aan de gebruiksvriendelijkheid van crypto-currencies. Zowel Lubin als Chaum roepen UX-experts en designers op eens rond te kijken bij cryptografiebedrijven. Volgens hen is de economische, mathematische en programmeerkennis reeds in huis, maar moet er nog veel gebeuren voordat het grote publiek de weg naar crypto-valuta vindt.  

De toekomst van programmeren: wie schrijft de beslissingen?

Na deze sessie vol vertrouwen en enthousiasme voor de toekomst, hoort het publiek bij Joel Spolsky van Stack Overflow een heel ander geluid. Zijn verhaal, Coding the future, begint met een groot aantal waarschuwingen over de manier waarop consumenten op dit moment met het internet en software/apps omgaan. Volgens hem is het niet langer een beslissing van een programmeur of een algoritme, de beslissing komt van de machine learning van grote applicaties die kiezen wat we te zien krijgen.

Ons constante gebruik en het constant aanleveren van data is als zuurstof voor machines die volledig gericht zijn op toenemend gebruik van de software die ze ondersteunen. Spolsky vraagt zich hardop af waarom we vroeger nog wel repten over propaganda, maar ons tegenwoordig niet meer druk maken over onze volledig gecureerde news feeds op verschillende (sociale) platformen. Zijn hoop is gericht op de programmeurs die inzien dat zij beslissingen schrijven voor de toekomst want programmeurs met dit inzicht snappen welke bijdrage zij leveren aan die toekomst.

Van online naar offline: de kracht van een platform

David Karp, de founder van Tumblr, heeft een andere kijk op de kracht van (sociale) platformen. Volgens hem is Tumblr een plek waar mensen met een passie online gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Hij ziet dat deze gelijkgestemden elkaar steeds vaker offline opzoeken. Karp ziet het platform dan ook als een opstap naar betrokken burgers die gemakkelijker kunnen samenkomen. Als voorbeeld noemt hij een protestactie tegen de Amerikaanse migratieban die via Tumblr is ontstaan, maar ook het ontstaan van speciale offline communities voor fans van bepaalde boeken, series of muziek. Het verzamelen van data is volgens hem een noodzakelijk kwaad om gebruikers zo goed mogelijk te dienen in hun zoektocht naar gelijkgestemden. Karp gelooft dan ook dat het verzamelen van data, mits verantwoordelijk, bij kan dragen aan een positieve toekomst.

Wyclef Jean, Martin Garrix en Al Gore zitten in een bar... 

Nou ja, zo ging het niet helemaal. De dag eindigde met twee sessies die allebei op verschillende manieren bijzonder inspirerend waren.

In gesprek met Deezer bespraken Wyclef Jean en Martin Garrix de toekomst van muziek en streaming. Heeft het nog wel zin om een cd te maken in deze tijd van online muziekdiensten? Zowel Garrix als Jean geven aan dat moderne technologie een bijzonder groot deel uitmaakt van hun dagelijkse werk, maar dat zij merken dat de vraag naar “echt” materiaal, iets dat je in je handen kan houden absoluut blijft bestaan. Wyclef Jean geeft hierbij ook aan dat het maken van muziek tegenwoordig misschien vaak sneller gaat, maar dat oude muziek ook redelijk constant wordt gesampeld. Hierdoor hoeven artiesten niet constant bezig te zijn met het actief uitbrengen van nieuwe muziek, maar zijn zij vaak nog wel relevant.

En Al Gore dan?

Na de bijzondere opening met Stephen Hawking kon een bijzondere afsluiting niet uitblijven. Natuurlijk hadden we allemaal allang gezien dat Al Gore de conferentie kwam sluiten. Toch zorgde zijn aanwezigheid voor een halfuur kippenvel en open monden bij alle bezoekers en medewerkers die de Altice Arena tot de nok toe vulden en ook buiten op het plein doodstil naar het scherm stonden te staren. Wat volgde was een bijzondere wervingscampagne vol hoop voor de toekomst. Gore sprak zijn vertrouwen uit in de grote groep ondernemers, programmeurs, conceptbedenkers en designers in de zaal die volgens hem het fundament vormen van duurzame veranderingen in onze huidige milieuproblematiek. Hij riep alle aanwezigen op om een manier te vinden om genoeg geld te verdienen om een prettig leven te leiden, terwijl we samen werken aan oplossingen voor de opwarming van de aarde. Als we nu met zijn allen aan de slag gaan, kunnen we het tij nog keren.

Dit was de laatste dag op Web Summit 2017. Heb je nog vragen of ben je benieuwd naar een specifieke sessie? Volg Sophie op Twitter of stuur een e-mail!