Spam in je webstatistieken? Stel filters in!

Grote kans dat je webstatistieken vervuild zijn. Je kunt dit terugzien in Google Analytics. Met Analytics kun je gegevens over je website verzamelen en inzien. Bijvoorbeeld hoeveel bezoekers je hebt, waar ze vandaan komen en hoe lang ze op je website blijven. Een prima bron van informatie om te website te optimaliseren. Maar: de laatste tijd zien we in de statistieken vaak zogenaamde ‘ghost referral spam’. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

Wat is ghost referral spam?

Bezoekers komen via verschillende routes op je website terecht. Eén route is door een verwijzing vanaf een andere site: dus door op een link te klikken die naar jouw website leidt. Die verwijzende websites (waar een link op staat), komen terug in je webstatistieken. Een ghost referral is een website die als verwijzer in jouw statistieken staat, maar die geen echte bezoekers heeft opgeleverd. Hoe herken je ghost referral spam?

Je herkent referral spam als je in Google Analytics kijkt naar de bronnen waar je bezoekers vandaan komen. De ghost referrers staan tussen de andere verwijzende websites. Vaak hebben ze een opvallende of onlogische naam als ‘get-free-social-traffic’, ‘semalt’ of ‘site1.-free-floating-buttons’. Verder is het bouncepercentage voor deze verwijzers vaak 100%. Dat betekent dat er maar één pagina van je site is bezocht.

Zijn ghost referrals schadelijk?

Ja en nee. Ze zijn pas schadelijk als je erop klikt, je gaat dan naar website die probeert een virus op je computer te installeren. Niet klikken dus!

Voor je webstatistieken zijn ze schadelijk omdat ze de resultaten flink vertekenen. We zien soms een spampercentage van 30%. Bij zoveel spam lijkt het alsof je bezoekers veel korter op de website blijven en gemiddeld minder pagina’s bezoeken dan daadwerkelijk het geval is. 

Hoe filter je spam uit je statistieken?

Ghost referrals blokkeren kan helaas niet. Wel kun je in Google Analytics filters instellen om ze uit de statistieken te weren. Je krijgt resultaten die beter stroken met de werkelijkheid. Omdat spammers hun domeinnaam steeds aanpassen, moet je de filters actief blijven updaten. Wij stellen standaard filters in voor de websites die we beheren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op