Nieuwe privacywetgeving (AVG) en samenwerken met Masc

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze Europese privacywet verplicht organisaties transparanter en zorgvuldiger om te gaan met persoonsgegevens. Voor veel van onze klanten zijn wij een verwerker van persoonsgegevens. We sluiten daarvoor een verwerkersovereenkomst met je af. Wat houdt dat in?

Wat is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)?

De AVG is een Europese privacywet die nationale wetten vervangt. De AVG trad officieel in mei 2016 in werking maar heeft vanaf 25 mei 2018 pas consequenties. De Engelse naam voor de AVG is de General Data Protection Regulation (GDPR).

Lees hoe je je organisatie AVG-proof maakt

Masc als verwerker van persoonsgegevens

Masc is voor veel klanten een verwerker van persoonsgegevens. De AVG onderscheidt meerdere rollen in dataverwerking:

  • verwerkingsverantwoordelijke: een partij die persoonsgegevens verwerkt en daar zelf het doel en de middelen voor bepaalt.
  • verwerker: een partij die persoonsgegevens verwerkt namens een verwerkingsverantwoordelijke (bijv. door hosting, clouddiensten, data-opslag of e-mailservice).
  • sub-verwerker: een derde partij die door de verwerker is ingeschakeld bij de verwerking van persoonsgegevens. Dit gaat niet om personeel.

Samen verantwoordelijk voor verwerkersovereenkomst

Een verwerkingsverantwoordelijke en verwerker moeten hun afspraken over dataverwerking vastleggen in een verwerkersovereenkomst. Vroeger was dit de taak van de verwerkingsverantwoordelijke, maar met de nieuwe wetgeving is dit een gedeelde taak geworden. Wij nemen daarin graag het initiatief voor onze klanten.

De verwerkersovereenkomst van Masc

Masc heeft een standaard verwerkersovereenkomst die we met onze klanten afsluiten. Onze overeenkomst is rechtsgeldig en gebaseerd op het modelcontract van ICTWaarborg, de branchevereniging voor de ICT-sector.

Meer weten?

We sturen al onze opdrachtgevers voor 25 mei de verwerkersovereenkomst toe. Heb je nog vragen of opmerkingen over de AVG? Je weet ons te vinden!