Masc ontwikkelt zorg-apps voor Het Dorp

Mies Bouwman kwam erover vertellen in DWDD, de EO wijdde een deel van het programma Blauw Bloed eraan: het jubileum van Het Dorp.  Op 28 november bestond deze Arnhemse wijk voor mensen met een ernstige handicap precies 50 jaar.

Met een feestweek stond Siza, de organisatie achter Het Dorp, uitgebreid stil bij deze bijzondere gebeurtenis. Speciale aandacht was er voor de toekomst van Het Dorp, waarin technologie een grote rol zal spelen. Masc ontwikkelde, in opdracht van Focus Cura en met het oog op die toekomst, twee vooruitstrevende zorgapplicaties voor de iPad.

Het Dorp mogelijk gemaakt door eerste Nederlandse tv-actie

In 1962 vond de allereerste Nederlandse televisieactie voor een goed doel plaats. Vierentwintig uur lang riep presentatrice Mies Bouwman de bevolking op iets te doneren. Het doel: een wijk bouwen die volledig was ingericht voor mensen met een handicap. Met de juiste faciliteiten zouden zij een volwaardig, zelfstandig leven kunnen leiden. De reacties waren overweldigend. De actie bracht 22 miljoen gulden op! Vier jaar later betrokken de eerste dertig bewoners hun huis. 

Paswoningen: de toekomst van Het Dorp

Na 50 jaar is Het Dorp aan vernieuwing toe. Het jubileum was een gelegenheid om vooruit te blikken. Technologische ontwikkeling kan gehandicapten en verzorgers steeds meer ontlasten. Met een roterende keuken giet iemand in een rolstoel zelf de aardappels af. Een verstelbaar bed helpt bij het opstaan. En stofzuigen, dat doet voortaan toch zeker een robot?

In twee ‘paswoningen’ haalt Siza de toekomst naar het heden. De woningen zijn ingericht met de meest geavanceerde technologie. Elke maand betrekken andere bewoners de appartementen, totdat duidelijk is wat werkt en wat niet.

Zorg-applicaties van Masc


Ook werk van Masc is in de paswoningen te vinden. We ontwikkelden in opdracht van Focus Cura voor Siza een app-platform en twee apps die het leven van iemand met een handicap stukken makkelijker maken.

Zo omzeilen bewoners dankzij onze Maaltijden-app de standaard maaltijdbriefjes die soms weken van tevoren ingevuld moeten worden. In plaats daarvan kiezen zij kort van tevoren het eten waar ze zin in hebben: in een grote of kleine portie en per maaltijdonderdeel (voorgerecht, vlees, groente, saus, en nagerecht).

Voor wie een dag geen zin heeft in de keuken van Het Dorp maakt de Maaltijden-app ook restaurants in de omgeving toegankelijk. Zo werken de lokale pizzeria en Chinees mee – zij bezorgen maaltijden aan huis.

De Maaltijden-app is er momenteel in twee uitvoeringen. Eén met een reguliere touch-bediening en één met een 1-knopsbediening voor mensen met een beperkte motoriek. Onderdelen van het menu lichten om beurten op en worden geactiveerd met een simpele druk op de knop. De knop kan vervangen worden door een ander invoersignaal, bijvoorbeeld dat van een joystick.

De tweede app staat in het teken van zorgplanning. Een bewoner kan precies zien hoe zijn dag is ingedeeld en er met de app invloed op uitoefenen. Met name ongeplande zorgaanvragen worden makkelijker. Moet een bewoner bijvoorbeeld naar het toilet of wil hij hulp bij het koken, dan kan hij via deze app een melding sturen naar de zorgcentrale van Het Dorp. Deze stuurt de melding door naar de dichtstbijzijnde beschikbare verzorger. Ook videobellen met de zorgcentrale of een verzorger behoort tot de mogelijkheden.
Meer lezen
Meer informatie over Het Dorp vind je op de website van Siza. Aan het 50-jarig bestaan is een aparte website gewijd: www.hetdorp50.nl