Deze studenten gamen op topniveau (en wij dragen een steentje bij)

Al eens gehoord van League of Legends? Deze e-sport wordt wereldwijd op hoog niveau gespeeld, ook door de studenten van e-sportvereniging Dorans. Ze zijn zeg maar het PSV van het gamen. Wij zijn fan en de komende drie jaar hun hoofdsponsor. Lees meer over deze champions!


Dorans Alpha na de ESL Summer Championships Finale 2017

Gamen als topsport

Computergames die op competitieniveau gespeeld worden, heten e-sports. Sinds 2013 erkent de VS sommige e-sports en kunnen spelers makkelijker een visum krijgen voor toernooien. Een spel als League of Legends vereist teamwork, tactiek, een snelle reactietijd en technisch inzicht. Het is kortom een volwaardige sport waar spelers individueel en als team intensief voor trainen. Er zijn lokale, nationale en internationale toernooien die zowel online als offline worden gespeeld, bijvoorbeeld op LAN-evenementen.

League of Legends

In League of Legends spelen twee teams van 5 spelers tegen elkaar. Het doel is eenvoudig: het vernietigen van de basis (Nexus) van de tegenstander. Maar het spel is gelaagd en kent vele obstakels en tactieken. De spelers, zogenaamde champions, hebben verschillende krachten en zwaktes die ze zowel individueel en als team moeten benutten. Over het algemeen proberen de spelers meer geld te krijgen dan de tegenstander. Dit geld wordt verdiend door vijandelijke spelers of wezens in de omgeving te doden. Door sterkere wapens en harnassen te kopen, krijgt het winnende team de overhand.

Screenshot van een League of Legends-wedstrijd

Het sprookje van Dorans Alpha

Het verhaal van Dorans Alpha, het hoogst spelende competitieteam van Dorans, klinkt als een sprookje. Een paar jaar geleden speelden de jongens nog op amateurniveau, het ging hen vooral om het plezier. Maar afgelopen seizoen wisten ze zich te kwalificeren voor de ESL Summer Championships, een zeer prestigieuze League of Legends-competitie in de Benelux.

De grote namen die daar rondliepen waren aanvankelijk nauwelijks onder de indruk van de vijf studenten uit Nijmegen. Het team besloot er echter voor te gaan en elke les van sterkere tegenstanders ter harte te nemen. Tot hun verbazing vonden ze een nieuwe modus waar ze ook hun tegenstanders mee verbluften. Ze versloegen een paar van de sterkste teams uit de competitie, haalden de finale in de Amsterdam Arena en eindigden op een indrukwekkende tweede plaats!

Met Fedor, Rudo, Menno & Job naar de top

Het huidige team bestaat uit Fedor Span, Rudo Brus, Menno Bok en Job Goossens, a.k.a. De Förklift, Dirco, Mouji en Slyv3r. Het team is nog op zoek naar een nieuwe support (de vijfde speler). Het hoge niveau waarop Dorans Alpha speelt, vraagt om discipline en inzet. De teamleden trainen twee avonden per week en spelen vaak ook nog een wedstrijd online. Voor LAN-evenementen reizen ze een paar keer per jaar naar verschillende locaties in de Benelux.

De kracht van Dorans Alpha zit in het teamwork. De spelers zijn loyaal en vriendelijk, dit horen ze ook terug van andere teams. Niet alleen hun individuele kracht maar de groepskracht maakt het verschil in de competitie. Samen met hun communicatie: met weinig woorden wisselen ze razendsnel van positie of strategie.

Masc & e-sportvereniging Dorans

Met ongeveer 100 leden is Dorans de grootste e-sportvereniging van Nederland. Masc sponsorde al eerder een League of Legends-toernooi van Dorans en SV CognAC aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. We deden zelf ook mee, met ons team de MASCots. Sindsdien is het aan! De komende drie jaar zijn we dan ook de trotse hoofdsponsor van Dorans Alpha.

Dorans Alpha, onthoud die naam!

Ben je net als wij razend nieuwsgierig hoe de jongens van Dorans Alpha het dit seizoen gaan doen? Dan kun je ze online volgen. Vanaf 18 september strijden ze weer wekelijks voor de felbegeerde winst in de ESL Benelux Championships. Daarnaast zijn er de LAN-competities. The Reality is de eerstvolgende (22-24 september).