Nu ook voetenwerk in virtual reality met de Virtualizer

Met onze nieuwste tool wordt de virtuele experience in één klap nog realistischer. Met de Virtualizer kun je in virtual reality bewegen en rondrennen. Rob en Michiel bezochten de Weense maker van deze tool (Cyberith) in april voor een rondleiding en demo. In juni komt ons eigen exemplaar binnen!

Wat is de Virtualizer?

De Virtualizer is een apparaat dat de bewegingen van je lichaam en voeten registreert en vertaalt naar bewegingen in een virtuele wereld. Het apparaat bestaat uit een gladde, ronde plaat waarop je kunt lopen en een ringvormige beugel met daarin een gordel om je middel, waarin je kunt gaan staan. Verder draag je een soort sloffen om je schoenen om het geluid te dempen. In combinatie met een vr-bril kun je op deze manier door virtuele werelden (bijvoorbeeld games) lopen en bewegen zoals je dat in de echte wereld ook doet.

Wie maakt de Virtualizer?

Het Weense bedrijf Cyberith. Het apparaat ontstond uit een Kickstarterproject. Aanvankelijk begon dit succesvol, maar de ontwikkel- en productiekosten bleken te hoog voor verdere ontwikkeling onder de voorwaarden van Kickstarter. De inschrijvers kregen hun geld terug en de focus voor de tool verschoof van de consument naar de professionele markt. De Virtualizer is inmiddels klaar voor productie en de eerste apparaten worden geleverd. De eerste afnemers zijn ontwikkel- en researchpartijen zoals Masc en een groot Oost-Europees softwarebedrijf dat bezig is om trainingssoftware voor de Virtualizer te ontwikkelen.

Heeft de Virtualizer concurrentie?

Op dit moment zijn er maar een paar bedrijven die een soortgelijke machine ontwikkelen om rond te kunnen lopen in de virtuele wereld die al klaar zijn voor productie. Naast Cyberith zijn dit Virtuix Omni en Infinadeck.

Waarom is deze bewegingstool voor virtual reality zo revolutionair?

Voor armbewegingen zijn er al tools. Zo hebben verschillende brillen (zoals de HTC Vive en Samsung) controllers die je vasthoudt en waarmee je in virtual reality kunt schieten, aanwijzen of tekenen. Toch maakt het voetenwerk een groot verschil. Met de Virtualizer kun je de ene kant op kijken terwijl je de andere kant op rent, iets dat veel actiegames nóg echter maakt. De technologie is verfijnd en nu nog duur, maar kan veel aan virtual reality toevoegen.

Hoe is de Virtualizer in het gebruik?

We moesten in eerste instantie wennen aan de manier van lopen; je hangt een beetje naar voren en moet echte passen maken. Onze eerste neiging was om te schuifelen maar dat is niet nodig, je kunt gewone stappen maken. De ondergrond is vrij glad maar niet zo glad dat je uitglijdt. De responsiveness was prima en we konden al snel in de demowerelden rondlopen alsof we er echt waren. De looprichting wordt bepaald door de oriëntatie van de ring om je middel en niet door de richting waarin je voeten bewegen. Ook dit was even wennen, maar na een tijdje voelde het al prima.

Zijn er verbeterpunten?

De beperking van de Vitualizer is wat ons betreft dat je er nu echt alleen mee kunt lopen. Andere bewegingen die je in de echte wereld maakt, zijn (nog) niet te vertalen naar de virtuele. Rennen, springen, bukken en huppelen zijn dus nog niet goed mogelijk. Maar ondanks deze tekortkomingen is het een fantastisch gevoel om voor het eerst in een virtuele wereld te wandelen!

Waar gaat Masc de Virtualizer voor gebruiken?

Ons exemplaar komt ergens in juni binnen. We gaan er prototypes voor ontwikkelen om de mogelijkheden verder te verkennen. Zo blijven we pioniers in virtual reality en nieuwe technologie!

Kan ik 'm ook eens uitproberen?

Ja natuurlijk! Na juni gaan we helemaal los met de Virtualizer. Dus als je nieuwsgierig bent, kom dan langs voor een demo!