Ondersteuning Windows Server 2003 stopt!

Over een paar maanden is het zover. Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows Server 2003/R2. Om precies te zijn vanaf 15 juli 2015. Ook geeft Microsoft dan geen updates en patches meer vrij. Dat betekent dat het serverbesturingssysteem vanaf dat moment niet meer veilig is.

Wat verandert er precies?

Niet alleen de ondersteuning van Windows Server 2003 stopt, ook de eigen zakelijke virusscanner op het platform krijgt niet langer ondersteuning. Gebruikers van System Center Endpoint Protection en Forefront Endpoint Protection krijgen vanaf 15 juli geen definitie-updates, gratis of betaalde support, beveiligingsupdates en online technische content-updates meer. 

Maak op tijd een risicoanalyse

Heb je systemen op Windows Server 2003/R2 draaien, dan zijn die vanaf 15 juli niet meer veilig. Daarmee voldoet je organisatie mogelijk niet meer aan diverse compliance-standaarden. We raden je daarom aan direct te inventariseren welke systemen nog op Windows Server 2003 draaien. Maak een goede risicoanalyse. Een migratie is in dit geval geen keuze maar noodzaak. 

De keuze voor een nieuwe server

Een migratie van je systemen naar een nieuwe server is een kans. Maak een slimme keuze met de juiste verhouding kosten-performance. Je organisatie gaat erop vooruit als alles weer goed, duurzaam en veilig functioneert. Misschien is het voor jou zelfs interessant om over te stappen naar de cloud? Masc kan je helpen bij het maken van een goede keuze. 

Alternatieven voor Windows Server 2003/R2

Windows Server 2012 R2 Essentials (WES 2012) is een aantrekkelijk alternatief, tenminste tot maximaal 25 users of 50 devices. WES 2012 ondersteunt volledige virtualisatie, net als de Windows Server Standard. 
De belangrijkste voordelen van WES 2012:
  • zeer gebruiksvriendelijk dashboard
  • lagere prijs
  • Office 365-integratie (cloud)

Dit geldt ook in grotere omgevingen waar gewerkt wordt met Windows server 2012 (standaard, datacenter). Denk daarbij aan Azure Online Backup, management van SharePoint libraries en het synchroniseren en managen van Office 365 Users en Distribution Groups. Het mooie is dat deze functionaliteit ook beschikbaar is bij Windows Standard Server (en Windows Server Datacenter) die je in een zogenaamde ‘essentials role’ kunt laten draaien. 


Servermigratie zonder overlast

Overstappen naar een nieuwe omgeving is niet zomaar iets. Het (primaire) bedrijfsproces moet vanzelfsprekend zo min mogelijk hinder ondervinden van de overgang. Kies je ervoor om ons hiervoor in te schakelen, dan zorgen wij voor een zo soepel mogelijke overgang. 

Contact

Meer weten? Bel of mail ons even. We adviseren en helpen je graag verder!